Niederlande: Unbemanntes Kampfmittelräumsystem

Wehrtechnik & Rüstung, Gemeinsame Außen- und Sicherheitspolitik
Antworten
theoderich
Beiträge: 20368
Registriert: So 29. Apr 2018, 18:13

Niederlande: Unbemanntes Kampfmittelräumsystem

Beitrag von theoderich »

Das niederländische Verteidigungsministerium plant die Schließung einer Fähigkeitslücke bei der Beseitigung von Hindernissen durch Pioniere, die durch manuelle Methoden (z.B. Minensuchgeräte) bzw. durch den "Kodiak" nicht geschlossen werden kann, und hat dazu im Oktober 2023 eine Vorinformation veröffentlicht. Es soll ein unbemanntes System beschafft werden, das außerhalb der Sichtlinie des Bedieners einsetzbar ist und dabei Minenfelder, Drahthindernisse, physische Sperren (Betonblöcke, Drachenzähne, Panzerigel, etc.) räumen, Krater, Gräben oder Wassergräben schließen und kombinierte Hindernisse beseitigen kann:

Netherlands-The Hague: Security, fire-fighting, police and defence equipment

2023/S 205-644022

Prior information notice for contracts in the field of defence and security

Supplies

De Genie van de Koninklijke Landmacht heeft een capability gap binnen de doorbraakcapaciteit en beschikt over onvoldoende adequate doorbraakmiddelen om hindernissen te doorbreken in het hoogste geweldsspectrum. De meest complexe doorbraak is een mijnenveld gecombineerd met niet explosieve hindernissen, zoals draadhindernissen. De Genie beschikt hiervoor over de Armoured Engineer Breaching Vehicle (AEBV) Kodiak doorbraaktank. Daarnaast heeft de Genie de mogelijkheid om manueel te breachen door gebruik te maken van metaaldetectoren en mijnenprikkers. Dit is echter erg arbeidsintensief en risicovol voor het personeel.
"Met een onbemand doorbraaksysteem wordt zowel de snelheid van het ruimen, als de veiligheid van het personeel aanzienlijk vergroot. Dit stelt een eenheid in staat tijdens het hoog mobiele gevecht sneller door een vijandelijke hindernis te breken om het initiatief te kunnen verkrijgen met minder risico voor het personeel. Met het onbemande doorbraaksysteem wordt de capability gap tussen het manueel doorbreken van hindernissen en de Kodiak doorbraakcapaciteit gevuld. Tevens kan het onbemand doorbraaksysteem beyond line of sight werken, waardoor de afstand tussen de eenheden en de doorbraaklocatie vergroot kan worden. Dit geeft meer ruimte voor eenheden om verrassing en misleiding toe te passen. Daarnaast creëert dit veiligheid voor het personeel omdat zij verder van de daadwerkelijk doorbraak locatie af staan.
Het onbemande doorbraaksysteem moet in staat zijn om verschillende type hindernissen te kunnen doorbreken. De onderkende type hindernissen die het systeem moet kunnen doorbreken zijn:
  • Mijnenveld;
  • Draadhindernis;
  • Objecten zoals betonblokken, drakentanden, egels, etc.;
  • Kraters, greppels en grachten;
  • Gecombineerde hidnernissen waarbij bovenstaande door elkaar gebruikt worden."
https://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTIC ... HTML&src=0
Antworten